Tygrincs design  
 

[Sushi rendelés, éttermek]  [Miért jó a sushi?]  [Sushi készítés otthon]  [Hogyan fogyasszuk?]  [Sushi történet]  

[Sushi típusok]  [Miből készül a sushi?]

 

Társoldalak: SanMarino Info

Sushi rendelés -éttermek

 

Pizza info pizzeria adatbázis

San Marino - Nyaralás, Utazás, Látnivalók, Szállás, Képek

Trogir Info - Nyaralás, Utazás, Látnivalók, Szállás, Képek

GoreXweb - Internetes megoldások

Esztétikai-fogászat Info - fogfehérítés, fogbeültetés, fogpótlás, fogorvosi rendelők, fogékszer

Málta - Nyaralás, Utazás, Látnivalók, Szállás, Képek, Információk

IDESIGN - Grafikai tervezés és kivitelezés

 

 

Sushi készítés otthon

(Képekkel, videoval)

 

A rizsecet (Tezu) elkészítése:

Keverjünk össze kb. 2,5 deciliter vizet 30 milliliter rizsecettel és adjunk hozzá kb. 5 milliliter sót.

A sushi rizs (shari) elkészítése:

A sushi készítéséhez alapvetően rövidszemű rizst használnak, a Japán rövidszemű rizs az egyik legjobb, de bármilyen más rövidszemű rizs is alkalmas rá.

Mossuk át a rizst néhányszor hideg vízben, (8-10-szer) hogy teljesen megtisztuljon, majd egy rövid időre még hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsurogjon a rizsszemek között.

Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, adjunk hozzá egy kis sót, majd fedjük, le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel a rizst. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost és hagyjuk 15 percre állni.

Egy tálban keverjük össze a rizsecetet 30 milliliter cukorral, majd melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik benne, közben sűrűn kevergessük. Vegyük le a melegről a rizsecetet és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön le.

Adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez.

Hozzávalók:

Kb. 4 hosszabb rúdhoz vagy 10 rövidebbre:

Fél kiló sushi rizs

6 deciliter víz

60 milliliter rizsecet

30 milliliter cukor

5 milliliter só

Video a sushi rizs elkészítéséhez:

(indításhoz kattints a képre!)

 

Nigri sushi készítése:

Vegyünk a kezünkbe kb. egy kanálnyit a sushi rizsből (vagy annyit amekkorára szeretnénk csinálni a sushi-t, célszerű nem túl nagy adagokat készíteni, mert így egyszerűbb fogyasztani és esztétikusabb is). Kezünkkel kissé préselve formázzuk össze a sushi rizst enyhén ovális alakúra. Tegyünk egy kis wasabit a rizs tetejére, vagy akár a hal illetve rák, vagy egyéb hús szeletre, amit majd a sushi rizsre teszünk. Tegyük a hús szeletet a sushi rizs tetejére, és érzéssel préseljük össze, nehogy szétnyomódjon az elkészített rizsformánk.

Az elkészült kis nigri sushi-kat esztétikusan tálaljuk, ízlés szerint wasabi-val, szójaszósszal.

Képekkel illusztrálva:

Maki sushi készítése (sushi tekercs)

Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre. Tartsuk kezünket benedvesítve és, tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell). Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabit is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a bambusz lap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt, és óvatosan nyomkodjuk a sushi-t a hosszanti végein, majd miután feltekertük a másik vége felől is tekerjük fel. Egy nedves késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágásközben a sushi.

Videok a maki sushi készítéséhez:

(indításhoz kattints a képre!)

 

Két másik maki sushi változat:

 

 


 

 

  © copyright 2006 designed by www.templatesfreelance.com  
Design provided by Free Web Templates & Tygrincs - Adatvédelem